Kepentingan maqasih syariah (dharuriyyatt) di dalam silibus pendidikan moral di IPT bagi pemantapan tingkah laku pelajar

Siti Aishah, Maliki and Wan Mazwati, Wan Yusoff and Rahimah, Embong and Berhanundin, Abdullah (2016) Kepentingan maqasih syariah (dharuriyyatt) di dalam silibus pendidikan moral di IPT bagi pemantapan tingkah laku pelajar. In: International Postgraduate Research Conference, 08-10 Oct 2016, Terengganu.

[img] Text
FH03-INSPIRE-17-08306.pdf
Restricted to Registered users only

Download (4MB)

Abstract

Pendidikan Moral bukanlah suatu perkara yang baharu dalam memantapkan tingkah laku individu khususnya pelajar. Proses pengajaran dan pembelajaran berkenaan pendidikan moral sama ada secara langsung mahupun tidak langsung telah dilaksanakan oleh orang-orang tua sejak kita dilahirkan lagi. Kandungan pengajaran yang terdapat di dalam pendidikan moral mengandungi unsur-unsur yang bukan hanya bertepatan dengan minda setiap individu, malahan jiwa dan emosi juga. Malah terdapat juga unsur-unsur holistik disemai di dalam kandungan tersebut. Oleh itu, penghayatan yang mendalam sangat penting dalam membentuk pemikiran dan tingkah laku yang akan membantu untuk membina identiti diri kita. Kefahaman dan penghayatan yang berkesan ini juga akan menghasilkan individu yang mampu memikul tanggungjawab yang diberikan kepada mereka dengan baik. Pendidikan moral merupakan salah satu daripada kaedah yang paling penting dan utama dalam menyelesaikan masalah moral. Pelajar yang mampu menyerap ilmu moral ini ke dalam minda dan jiwa mereka sepenuhnya akan dapat mengaplikasikan apa yang dipelajari dalam kehidupan mereka dengan baik. Ka1ian ini dilakukan ke atas 100 pelajar di sebuah IPTA yang pernah mempunyai pengalaman mempelajari pendidikan moral (langsung dan tidak langsung) sejak kecil. Dengan menggunakan mod campuran (kualitatif dan kuantitatif), kajian ini mgin melihat: Adakah terdapat unsur-unsur Maqasid Syariah (Dharuriyyat) di dalam silibus Pendidikan Moral di IPT?; Adakah pelajar mengamalkan apa yang dipelajari di luar sesi pembelajaran?; Adakah terdapat hubungan di antara P&P Pendid1kan Moral dengan tingkah laku pelajar? dan Jika ada lima unsur Maqasid Syariah (Dharuriyyat) di dalam silibus Pendidikan Moral tersebut, unsur yang manakah yang paling memberi kesan kepada pelajar?. Borang kaji selidik dan temubual separa berstruktur telah dilakukan bagi mendapatkan jawapan kepada soalan kajian yang dibina Dapatan kajian mendapati terdapat unsur-unsur Maqasid Syariah (Dharuriyyat) di dalam sil1bus Pend1dikan Moral di IPT; Pelajar mengamalkan apa yang dipelajan di luar sesi pembelajaran; Terdapat hubungan di antara P&P Pendidikan Moral dengan tingkah laku pelajar dan agama merupakan unsur yang paling memberi kesan kepada pelajar.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
L Education > L Education (General)
Depositing User: Muhammad Akmal Azhar
Date Deposited: 04 Nov 2020 04:21
Last Modified: 04 Nov 2020 04:22
URI: http://eprints.unisza.edu.my/id/eprint/993

Actions (login required)

View Item View Item