Model Terapi Psikospiritual Berdasarkan Al-Qur’an Terhadap Klien Kebergantungan Opiat yang Menjalani Terapi Gantian Metadon (TGM)

Rohayah, Husain and Nasir, Mohamad and Syed Hadzrullathfi, Syed Omar and Khairi, Che Mat (2016) Model Terapi Psikospiritual Berdasarkan Al-Qur’an Terhadap Klien Kebergantungan Opiat yang Menjalani Terapi Gantian Metadon (TGM). In: 6th Annual International Qur’anic Conference 2016 (MUQADDAS VI), 19-20 July 2016, Kuala Lumpur, Malaysia.

[img] Text
FH03-FP-17-09045.pdf
Restricted to Registered users only

Download (800kB)

Abstract

Penagihan dadah adalah membimbangkan saban tahun di Malaysia. Dadah adalah bahan atau sebatian kimia yang boleh memudaratkan individu yang menggunakannya secara salah atau berlebihan kerana ia mengubah cara minda dan tubuh manusia berfungsi. Bahasa Arab mendefinisikan dadah sebagai al-mukhaddarat, dari perkataan mukhaddara iaitu perkaraperkara yang boleh menyebabkan kehilangan pertimbangan dan akal seperti ganja dan morfin. Terdapat pelbagai usaha pemulihan dadah seperti Terapi Gantian Metadon (TGM) yang telah dilaksanakan di Malaysia dan rawatan yang menerapkan unsur-unsur berdasarkan kaedah Islam. TGM ialah rawatan gantian untuk penagihan opiat yang menggunakan ubat metadon dalam bentuk sirap sebagai gantian dadah yang berbahaya seperti dadah-dadah dari jenis opiat terutamanya heroin dan morfin bagi penagih tegar yang ingin berhenti menggunakan dadahdadah terlarang secara sukarela. Pemulihan kebergantungan terhadap opiat dilaporkan berjaya dalam kalangan klien TGM. Namun, kadar pengekalan pemulihan masih ditahap rendah. Antara penyebabnya adalah aspek spiritualiti kurang diterapkan di dalam rawatan tersebut. Model terapi psikospiritual bertujuan untuk memastikan rawatan penagihan opiat yang menyeluruh diberikan dan penekanan pemulihan menumpukan aspek psikososial dan spiritual kepada klien TGM. Elemen yang akan diterapkan dalam kajian ini adalah konsep taubat, sabar, syukur, khauf dan raja’. Psikoterapi Islam bermaksud merawat penyakit mental, spiritual, moral, fizikal berdasarkan metod-metod yang digariskan oleh Islam yang diperoleh daripada al-Qur’an, al-Sunnah, orang soleh dan ilmu pengetahuan Islam. Dapatan yang bakal diperolehi adalah peningkatan kadar pengekalan di dalam program TGM disebabkan rawatan biopsikososial yang komprehensif. Al-Qur’an adalah penawar dan agen pemulihan daripada sifat keji dan menggantikannya dengan sifat yang terpuji sekaligus menghindarkan mereka dari najis dadah.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
R Medicine > R Medicine (General)
R Medicine > RM Therapeutics. Pharmacology
Divisions: Faculty of Medicine
Depositing User: Muhammad Akmal Azhar
Date Deposited: 28 Oct 2020 02:25
Last Modified: 28 Oct 2020 02:25
URI: http://eprints.unisza.edu.my/id/eprint/829

Actions (login required)

View Item View Item