Rochman, Naim (2014) Botulisme Penyakit Bawaan Makanan. Dewan Kosmik, 22 (5). p. 30. ISSN 0128-6579
Image
FH02-FP-15-02978.jpg Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Image
FH02-FP-15-02979.jpg Restricted to Registered users only Download (2MB) |
Abstract
Pada awal Ogos 2013 sebuah kilang susu terbesar di New Zealand menarik semula beberapa produk susu kerana risau akan kemungkinan pencemaran yang disebabkan oleh bakteria Clostridium botulinum. Kos permulaan bagi menarik semula produk ini adalah sebanyak RM 57 juta (USD15 juta). Setelah hampir 200 ujian sampel dilakukan di Amerika Syankat dan New Zealand, Menteri Perindustrian Utama New Zealand menyatakan bahawa bakteria yang ditemukan pada sampel bukanlah Clostridium botalinum, iaitu penghasil toksin yang dapat menyebabkan penyakit botulisme. Sebaliknya bakteria yang dtemukan ialah Clostridium sporogenes yang dapat menyebabkan pembusukan pada makanan.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Q Science > QR Microbiology > QR355 Virology R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine |
Divisions: | Faculty of Medicine |
Depositing User: | Rafidah Saaid |
Date Deposited: | 18 Jan 2022 03:30 |
Last Modified: | 18 Jan 2022 03:30 |
URI: | http://eprints.unisza.edu.my/id/eprint/4803 |
Actions (login required)
View Item |