Botulisme Penyakit Bawaan Makanan

Rochman, Naim (2014) Botulisme Penyakit Bawaan Makanan. Dewan Kosmik, 22 (5). p. 30. ISSN 0128-6579

[img] Image
FH02-FP-15-02978.jpg
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Image
FH02-FP-15-02979.jpg
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Abstract

Pada awal Ogos 2013 sebuah kilang susu terbesar di New Zealand menarik semula beberapa produk susu kerana risau akan kemungkinan pencemaran yang disebabkan oleh bakteria Clostridium botulinum. Kos permulaan bagi menarik semula produk ini adalah sebanyak RM 57 juta (USD15 juta). Setelah hampir 200 ujian sampel dilakukan di Amerika Syankat dan New Zealand, Menteri Perindustrian Utama New Zealand menyatakan bahawa bakteria yang ditemukan pada sampel bukanlah Clostridium botalinum, iaitu penghasil toksin yang dapat menyebabkan penyakit botulisme. Sebaliknya bakteria yang dtemukan ialah Clostridium sporogenes yang dapat menyebabkan pembusukan pada makanan.

Item Type: Article
Subjects: Q Science > QR Microbiology > QR355 Virology
R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
Divisions: Faculty of Medicine
Depositing User: Rafidah Saaid
Date Deposited: 18 Jan 2022 03:30
Last Modified: 18 Jan 2022 03:30
URI: http://eprints.unisza.edu.my/id/eprint/4803

Actions (login required)

View Item View Item